Nybörjare

 

I Oskarshamns Ju-jutsuklubb tränar vi stilen Ju-jutsu Kai, den mest spridda formen av självförsvar i landet. Ju-jutsu är i grunden självförsvar, men det finns förstås fler anledningar till varför så många tycker att det är roligt att träna. Det är allsidig träning för hela kroppen som ger motion, smidighet och bättre koordinationsförmåga. Det är en kampsport som kan vara ganska tuff för de som hållit på länge, med möjlighet till tävling för de som vill.

Ju-jutsu är en individuell idrott som tränas i grupp. Utövaren utvecklas i sin egen takt, efter sina egna förutsättningar, vilket också gör att de flesta kan vara med och träna oavsett tidigare erfarenheter. Hur stor man är eller vilket kön man tillhör spelar ingen roll. Hos oss kan alla träna tillsammans. Åldrarna på de som tränar varierar också, i vår klubb just nu från cirka 9 till 50. Barn/ungdom och vuxna tränar dock i olika grupper.

Ju-jutsu kommer från Japan. Det innebär att vi följer en del av de traditioner som kommer därifrån, såsom vissa hälsningsceremonier, viss disciplin under träningen m m. Det är dock en del som hör till, och uppskattas inte minst av många föräldrar då barnen får lära sig tidigt vad som är OK och inte. I sammanhanget kan också sägas att vi inte lär barnen att slåss. Vi verkar mot våld och har antagit en policy som finns att läsa på annan plats på hemsidan.

Andelen tjejer varierar lite från termin till termin och mellan de olika grupperna. Men självförsvar är intressant, och styrka är inte något som krävs för att lyckas med våra tekniker, så många tjejer tränar Ju-jutsu, i landet är det runt en tredjedel av alla utövare. En av våra kvinnliga instruktörer är graderad till svart bälte.

Det går utmärkt att komma ner till träningen utan träningskompis. Man lär snabbt känna de andra i gruppen, och vi tycker det är bra att man tränar med olika personer. Våra träningar är öppna, så det går också att komma förbi och titta på träningen. De första passen är gratis s k ”Prova på”. Inom någon månad vill vi dock att man betalar terminsavgiften, som är 400 kr för barn/ungdom (Årskurs 3-7) och 700 kr för vuxna.

Första terminen går det bra att träna i en t-shirt och ett par oömma långbyxor. Vi är barfota på mattan, men det är bra att ha tofflor mellan omklädningsrum och mattkanten. Efter en tid går det bra att beställa en träningsdräkt via klubben. Så småningom kan det också bli utgifter för gradering (endast avgift för vuxna), bälten, träningsläger, och kanske en bok med alla våra graderingstekniker.

OJJK är anslutna till Svenska Ju-jutsuförbundet (SJJF) varifrån våra instruktörer också har fått sina instruktörs- och graderingslicenser. SJJF är stilorganisation för Ju-jutsu Kai, och har cirka 4.000 medlemmar i över 60 klubbar över hela landet. Vi är också med i Svenska Budo- och Kampsportförbundet, vilket gör att vi tillhör den svenska idrottsrörelsen, samt att alla medlemmar är försäkrade.

Kom med i vårt glada gäng du också, det kostar inget att testa!

För mer information, kontakta huvudinstruktör Ola Johanson på telefon 0480-103 60, eller Maja Larsson som har barn nybörjare 073-069 98 89.